Ülőgarnitúra

Minden amit érdemes tudni az ülőgarnitúrákról. Legyen az sarok ülőgarnitúra, klasszikus vagy modern bútor, masszázsfotel vagy kanapé ágy. Érdekes tudnivalók a kanapékról, a megfelelő anyagok, bőrök kiválasztásáról.

Friss topikok

  • Kanapé: Múlt héten vettem újat :) (2011.04.19. 19:31) Házimozi fotel

Friss Hírek

Címkék

A kanapé

2010.11.27. 19:24 Kanapé

A kanapé alapjában véve egy olyan ülésre tervezett bútor ami több mint egy személy számára ad helyet. A háttámlájának neki döntve a hátunkat kényelmesen elheveredhetünk rajta. Jellemzően a két oldalán egy egy karfa nyújt támaszt a karoknak. Az otthonokban általában a nappaliban vagy a családi/közösségi szobában található. Többnyire kipárnázott fa- illtve fémszerkezetből álnak, melyet textil vagy bőr fed, esetenként a kettő kombinációja. Gyakran találkozhatunk velük szállodák, irodák várótermeiben, de egyre elterjedtebbek a orvosi, fogorvosi rendelők és más üzletek várótermeiben.

Észak-Amerikában, Ausztráliában (többnyire a kaucs ("couch") szót használják, míg  Új-Zélandon és az Egyesült Királyságban (Anglia) a szófa ("sofa") szót használják ami egy arab szóból (suffah) eredeztethető. Olykor a "daybed" kifejezéssel is találkozhatunk, ami találóan azt az ágyat jelenti amin nappal használunk. A legáltalánosabb kifejezés  pedig a  kanapé (canapé). Hívják még díványnak illetve heverőnek is, de lényegében az összes kifejezés ugyanazt jelenti. 


A hagyományos értelmében a heverő egy bizonyos típusú kanapé, kis megemeléssel a végén. Néhány kanapé valóban khúzható és akár a mindennapi alvásra is alkalmasak. Ezeket főleg kisebb lakásokba ajánlják ahol spórolni kell a hellyel. Angliában a kanapé, megtartotta hagyományos jelentését, álltalában terápiás kezelések alkalmával használják a pszihiáterek.

Ülőgarnítúraként rengeteg variáció elképzelhető, ami egy vagy két kanapéból és egy, kettő vagy három fotelből áll. A kanapé lehet két, három vagy négy személyes is. Ülőgarnitúráknál általában az a jellemző, hogy egy három személyes kanapé mellé két fotel párosul.

Nem csak a férő helyek számától függően csoportosítják a kanapékat. Tényleg regeteg típusuk van. Szükebb helyeken gyakran alkalmaznak sarokkanapét. Van amely típuson csak egy karfa van, vagy nincs karfája. Van dönthető, kihúzható és mindenféle. Személy szerint a minél nagyobb, lemosható huzattal bevont kanapét szeretem, mert nincs is jobb mint a haverokkal együtt ülve nézni a meccset és önfeledten kortyolni a sört, nem foglalkozva azzal mi történik, ha kifolyik, hiszen lemosható.

A kanapé, divány, kaucs vagy bárhogy is nevezzük elengedhetetlen része a tökéletes nappalinak. A megfelelő darab kiválasztásánál személyes igényeinket tartsuk szem előtt, írjuk le őket és érdemes egy szakértővel is konzultálni.

Szólj hozzá!

Címkék: kanapé dívány szófa kaucs

A bejegyzés trackback címe:

https://ulogarnitura.blog.hu/api/trackback/id/tr262477420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása